close
Tillbaka

Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Folksam varnar för stadsjeepar

Uppdaterad 2011-08-30 14:22. Publicerad 2011-08-30 13:46

Nyare bilar är mycket säkrare än äldre bilar, visar Folksams studie av verkliga krockar som presenterades på tisdagen i Tylösand. Trots den positiva utvecklingen är det flera stadsjeepar som är sämre än mindre bilar.

 

Folksam ger bilarna fyra betyg: grönt plus, där de är 30 procent säkrare än medelbilen, grönt, där de är 20 procent bättre än medelbilen, gult, där bilen ligger på snittet, och rött, där resultatet är under medelnivån.

Annons:

Anmärkningsvärt är att det i listan med stora stadsjeepar lyser övervägande rött. Folksam varnar för tre av fyra: Hyundai Santa Fe 2000-2005, Jeep Grand Cherokee 1993-2000 och Nissan Terrano 1988-1996. Vid krockar får personerna i bilarna oftare skador jämfört med medelbilen.

"Det är förvånande och svårt att säga varför", säger Anders Kullgren.

En förklaring kan vara att suvarna välter mycket oftare än vanliga personbilar

"60 procent av olyckor med suvar är vältolyckor, jämförbart med tio procent för personbilsolyckor", säger Maria Krafft, chef för trafik och miljö på Folksam.

Tidningarnas Telegrambyrå

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
          

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					  

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:

Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Övriga ärenden: 08-573 650 00 | Dagens industri | 113 90 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Peter Fellman | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)