close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Nu startar utmätningen av Saab

Uppdaterad 2011-08-17 15:33. Publicerad 2011-08-17 10:39

På onsdagsmorgonen står det klart att Saab Automobile inte har betalat de skulder som gått vidare för indrivning. Det betyder att Kronofogden nu har startat sin utmätningsprocess och direkt går in i den blödande biltillverkarens bankkonton för att se om det finns några tillgångar.

”Det har inte kommit in några pengar till oss ännu, så vi har startat vår utredning för att mäta ut Saabs tillgångar”, säger Hans Ryberg, enhetschef på verkställighetsavdelningen på Kronofogden i Uddevalla.

Annons:

Saab hade på sig till midnatt på tisdagen att frivilligt betala de två skulder vars tidsfrist då löpte ut. Det är fordringar från underleverantören Kongsberg Automotive och konsultbolaget Infotiv på totalt cirka 370.000 kronor som nu ska mätas ut.

Men tidsfristen för fler fordringar löper ut med täta intervall under de kommande två veckorna, och dessa blir då aktuella för utmätning. Totalt är det 16 ärenden som nu ligger för indrivning hos Kronofogdens verkställighetsavdelning i Uddevalla. Tillsammans summerar kraven 42 Mkr, varav underleverantören IAC står för en stor fordran på omkring 31 Mkr.

Att tidsfristen nu har löpt ut för de första skulderna som har gått vidare för indrivning betyder att Kronofogden nu startar en stor utredning för att se vad som går att mäta ut. Kronofogden börjar med att gå igenom bankmedel och kontanter, som kan mätas ut direkt. För det behövs inget möte med Saab, utan Kronofogden går direkt via bankerna.

Kronofogden har redan på onsdagsmorgonen börjat med att kontakta bankerna på olika sätt, bland annat via fax och post, bekräftar Hans Ryberg till TT.

”Vi kontaktar bankerna så att de ger oss uppgifter. Sedan gör vi en utmätning och fryser pengarna”, säger Hans Ryberg till di.se.

Enligt Hans Ryberg får Kronofogden ta alla bankmedel som inte är spärrade. Därmed kan även pengar som är ämnade för löner och skatter ryka.

”Vi kan ta allt som inte är spärrat, vilket det kan vara om någon annan har en säkerhet i det. Men det gäller inte pengar som är ämnade för löner och skatter”, säger Hans Ryberg.

På onsdagseftermiddagen har Kronofogden inte fått svar från bankerna på huruvida det finns några pengar på Saabs konton.

”Det vet vi inte ännu. Men vi har tagit kontakt med Saab så nu börjar vi föra en dialog med dem”, säger Hans Rydberg.

Efter genomgången av Saabs banktillgodohavanden väntar en utredning av varulager och inventarier för att se vad som går att mäta och inte. Redan nästa vecka kan det bli aktuellt med ett möte med Saab för att gå igenom tillgångarna, enligt Hans Ryberg.

”Saab måste förbereda sig och ta fram uppgifter som vi behöver. På mötet går vi igenom vad som är pantsatt och upp till vilket belopp för att se vad som är utmätningsbart och inte. Årsredovisningen räcker inte, utan vi behöver färska uppgifter”, säger Hans Ryberg.

Hans Ryberg beräknar att utredningen kommer att ta mellan en och tre månader, och kommer att visa om det finns tillgångar som överstiger det som är pantsatt eller inte.

Di.se har utan framgång sökt Gunilla Gustavs och Eric Geers på Saabs informationsavdelning.

Saabs moderbolag, Swedish Automobile faller på Amsterdambörsen. Strax innan klockan 15.30 var aktien 5,3 procent ned och handlades för 0,871 euro.

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
          

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					  

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Jonas Jonsson | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)