close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

"Antonov är ingen lösning"

Uppdaterad 2011-07-28 12:27. Publicerad 2011-07-28 08:43

Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer aldrig att godkänna Vladimir Antonov som delägare i Saab Automobile. Den informationen har Lars Holmqvist, vd för den europeiska underleverantörsorganisationen Clepa, fått från EIB.
"Men det är ointressant. Det viktiga för oss är att Antonov inte är någon lösning."

EIB:s ordförande Philippe Maystadt har, enligt Lars Holmqvist, bekräftat att Antonov aldrig kommer att godkännas som delägare.

Annons:

Vilka skäl till beslutet angav Maystadt?
"Inga skäl, och jag frågade inte om varför. Det viktiga för mig är att eftersom många pratar om att om man skulle släppa in Antonov för att lösa problem så uppstår en falsk bild. Men jag vill åstadkomma klarhet så att folk kan fatta klara beslut. Det är ingen idé att sitta och vänta på något som inte kommer att ske. Men varför får banken själv svara på."

Det har spekulerats rikligt om att misstänkt penningtvätt och påstådda kontakter med kriminella skulle vara skälen till att EIB säger nej till Antonov.
"Ingen aning. Det förekommer så våldsamt mycket rykten om alla ryssar. Men jag tycker att det är rätt så ointressant. Det viktiga för oss är att Antonov inte är någon lösning", säger Lars Holmqvist.

Lars Holmqvist och Clepa följer vaksamt utvecklingen med Saab.

"Det är mängder av företag som har stora fordringar på Saab. Det spelar ingen roll om man är stor eller liten, att förlora 40 eller 50 miljoner skapar problem för de flesta företag", säger Holmqvist.

Är EIB:s beslut att inte släppa in Antonov problematiskt i ljuset av det?
"Nej, problemet är av den storleken att det inte hjälper om en enskild person går in, hur rik han än är. Det skulle krävas många miljarder. Det är ingen lösning att en Joakim von Anka går in med en massa pengar. Det grundläggande problemet är att Saab inte säljer bilar. De är skyldiga underleverantörerna och EIB en väldig massa. De är i en situation som jag tror är väldigt svår att lösa."

Lars Holmqvist har svårt att se en framtid för Saab.

"De sålde 28.600 bilar i fjol. Det överlever man inte på i vår bransch."

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)