close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Lugnare i Lettland

Uppdaterad 2011-12-12 12:19. Publicerad 2011-12-12 09:15

Swedbank och de lettiska myndigheterna verkar vara på väg att få kontroll på den ryktesspridning som fått lettiska sparare att köa till bankomaterna i helgen. Enligt Swedbanks talesperson Thomas Backteman är situationen inte alarmerande.

På måndagen var det dags för bankkontoren i Lettland att slå upp dörrarna efter helgens rykten om att svenska banker har problem. Den lettiska oron över svenska banker verkar nu lägga sig

Annons:

Enligt Swedbanks talesperson Thomas Backteman är det på måndagen betydligt mindre aktivitet på måndagen än under dagen innan.

”Situationen verkar ha lugnat ner sig. Vi har ett lite förhöjt antal kunder inne på bankkontoren, men inget alarmerande. Vi jobbar kontinuerligt för att fylla upp de uttagsautomater som tömdes under gårdagen”, säger han.

Oron är stor, både i Lettland och i Litauen efter att bankerna Snoras och Krajbanka gått omkull och därför är det kanske extra lätt för bankrykten att få fäste just nu.

Den svenska ambassadören  i Lettland, Mats Staffansson,  säger att det nu pågår en utredning om hur ryktena egentligen startade och om det finns några dunkla motiv bakom ryktena.

”Lettiska myndigheter undersöker det här väldigt noggrant just nu för att se vad som ligger bakom det hela – om det här är en organiserad ryktesspridning mot Swedbank, mot svenska banker eller möjligtvis hela det lettiska finansiella systemet”, säger Mats Staffansson.

Det är enligt honom den lettiska polisen, men sannolikt även säkerhetspolisen, som står för granskningen.

Swedbanks talesperson Thomas Backteman berättar att man på banken förberett sig på måndagens banköppning genom att säkerställa att det finns tillräcklig likviditet i det lettiska kontorssystemet.

Vad händer om folk vill tömma sina konton?
”Då får de naturligtvis ta ut sina pengar.”

När det gäller att skydda sig mot den här typen av händelser säger Thomas Backteman att det först och främst gäller att veta om vilka rykten som finns.

”Det jobbar vi intensivt med. När de väl uppstår så gäller det att försöka göra det vi kan göra för att komma tillrätta med problemen. Just nu jobbar vi intensivt tillsammans med de andra svenska bankerna som har verksamhet i Lettland och med svenska och lettiska myndigheter för att få stopp på de här ryktena”, säger Thomas Backteman.

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)