close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Letter tömmer konton i svenska banker

Uppdaterad 2011-12-12 09:28. Publicerad 2011-12-12 06:02

Oroade letter tömde på söndagen bankomater på kontanter trots försäkringar från myndigheter och banker att rykten om problem hos Swedbank och andra svenska banker verksamma i Lettland var falska.

Annons:

Swedbank och SEB, som dominerar på den lettiska bankmarknaden, uppgav båda att de märkt ökade uttag på söndagen efter att rykten spridits på Twitter om problem för svenska banker. Folk rapporterade också om telefonsamtal från släktingar och vänner utomlands om rykten kring bankerna.

"Detta är totalt irrelevanta rykten som kommer från sociala medier. Bankens position är mer än solid. Ryktena gäller inte bara oss utan om svenska banker", sade Swedbanks talesperson Thomas Backteman.

SEB uppgav att 10-15 procent av deras bankomater var utan pengar vid någon tidpunkt, men att banken fortsatte att fylla på maskinerna.

I många delar utanför Lettlands huvudstad Riga och andra regionala städer var det långa köer vid bankomaterna, rapporterar lokal media.

På söndagskvällen var en tredjedel av Swedbanks automater i Lettland tomma.

Thomas Backteman säger att när den lettiska banken Krajbanka togs över av myndigheterna för några veckor sedan började det spridas rykten om att de svenska bankerna var näst på tur.

De svenska bankerna arbetar nu tillsammans och med de lettiska och svenska myndigheterna för att få stopp på ryktena som uppges vara grundlösa.

Håll koll - här får du di.se:s dagliga nyhetsbrev

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)