close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

GM står fast vid sitt nej

Uppdaterad 2011-11-22 17:07. Publicerad 2011-11-22 16:09

Kinesiska Youngman och Pang Da vill fortfarande köpa 100 procent av Saab, enligt uppgift till Dagens industri. Men GM är orubbligt. Med ett sådant upplägg kan de inte räkna med att få några tekniklicenser, säger GM:s talesperson James Cain till di.se.

Kinesiska Youngman och Pang Da ska, enligt uppgift till Dagens industri, ha lämnat ett nytt avtalsförslag till GM för att ro i hamn Saabaffären. För två veckor sedan sa GM nej till att sälja tekniklicenserna till nuvarande Saabmodeller enligt det avtal som då presenterades, där kineserna tar över Saab till hundra procent.

Annons:

Enligt uppgift till Di handlar de kinesiska bolagens nya förslag om juridiska garantier för de teknikrättigheter som ägs av GM, priser för att ta över dem, avtal om vilka volymer som Saab ska få tillstånd att producera per år och hur många år det ska gälla.

GM äger tekniken till modellerna 9-5, 9-3 samt till 9-4X, som tillverkas i GM:s fabrik i Mexiko.

På GM vill man inte bekräfta att något sådant förslag har kommit in.

”Vi har kommunicerat med Saab, men jag vill inte kommentera det”, säger James Cain, presstalesman på GM, till di.se och tillägger att bolagets tidigare uttalande fortfarande gäller:

”Vi kan fortsätta som leverantör till Saab under rätt villkor och omständigheter men vi är inte beredda att fortsätta att leverera 9-4X och vi är inte beredda att fortsätta att ge licenser för vår teknologi om ägarkontrollen i bolaget förändras”, säger James Cain.

Stämmer det att ni förhandlar bara med Saab, och inte med Youngman och Pang Da?
”Våra kontrakt är med Saab och ingen annan”, säger James Cain.

De kinesiska bolagen vill fortfarande köpa 100 procent av Saab, enligt uppgift till Di. Men James Cain är tydlig med hur GM ställer sig till det.

Är ni beredda att acceptera en affär där Youngman och Pang Da äger 100 procent av Saab?
”Nej. Låt mig vara tydlig. Saab och Youngman kan göra vad som helst som de anser vara bäst för bolaget. Men om det är ett hundraprocentigt övertagande av Saab kommer de att göra det utan de fordon som vi levererar, 9-4X, och utan GM:s teknologi”, säger James Cain.

Är ni villiga att acceptera andra lösningar där Youngman och Pang Da blir delägare?
”Innan det finns något mer konkret på plats kan jag inte svara på den frågan”, säger James Cain.

När kommer ni att svara Saab?
”Jag kommenterar inte våra diskussioner med dem eller några tidsplaner.”

Den här veckan ska Saab ut med omkring 100 miljoner kronor i löner till de anställda. Enligt uppgift till Di är de kinesiska bolagen villiga att gå in och ta den kostnaden.

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)