close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Klart: Carnegie köper HQ Bank

Uppdaterad 2010-09-03 10:03. Publicerad 2010-09-03 09:42

Det är nu klart att Carnegie, med vd Frans Lindelöw, köper HQ Bank och HQ Fonder. Carnegie köper samtliga aktier i HQ Bank för 268 miljoner kronor, vilket motsvarar beloppet på HQ Banks utestående personalkonvertibler.

Annons:

Ersättningen utgörs av en revers till HQ AB, som pantsätts till förmån för personalkonvertibelinnehavarna.

För HQ Fonder betalar Carnegie motsvarande 850 miljoner kronor. Ersättningen utgörs dels av konvertibla preferensaktier i Carnegie med rätt till konvertering till aktier i Carnegie motsvarande 9,9 procent av samtliga aktier efter konvertering, samt dels av ett konvertibelt förlagslån om 369 miljoner kronor.

Verksamheten inom HQ Bank fusioneras in i Carnegies befintliga verksamhet och HQ Fonder blir ett dotterbolag till Carnegie.

Samtliga drygt 300 medarbetare i HQ Bank och HQ Fonder blir anställda i Carnegie.

Finansinspektionen har godkänt båda transaktionerna.

"Vi köper båda bolagen, både HQ Bank och HQ Fonder. Vi har tittat på den här affären länge", säger Carnegies informationschef Andreas Koch.

På frågan om hur många kunder som Carnegie bedömer finns kvar hos HQ Bank efter skandalen svarar han:
"Vi gör bedömningen att det är en attraktiv kundstock."

Genom transaktionen kommer HQ att kunna fullfölja sina åtaganden avseende personalens konvertibelprogram.

Transaktionen innebär att Carnegie därmed garanterar alla HQ Banks kundåtaganden.

Efter transaktionen och en framtida återbetalning av personalens konvertibellån i HQ beräknas HQ:s eget kapital proforma uppgå till cirka 60 miljoner kronor, främst bestående av tillgänglig kassa och korta fordringar.

Öresund blir delägare i Carnegie i och med att bolaget avyttrar HQ Fonder. Öresund erhåller konvertibla preferensaktier och konvertibla skuldebrev i det sammanslagna Carnegie och HQ Bank i betalning för HQ Fonder.

Samtidigt innebär affären att Öresund tar en förlust på 353 miljoner kronor på preferensaktier och förlagslån utställda till HQ Bank.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Öresund har noga vägt de olika alternativ som har stått till buds mot varandra och kommit fram till att detta är den lösning som ur ett finansiellt helhetsperspektiv är minst ogynnsam givet den utsatta situationen", skriver Öresund i pressmeddelandet och fortsätter:

"Affären medför dock en kännbar förlust för Öresund, då den innebär att värdet på de preferensaktier och förlagslån om totalt 353 miljoner kronor som Öresund har i HQ Bank ansätts ett värde på två kronor i transaktionen".

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)