close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Big business i miniformat

Uppdaterad 2010-10-26 09:08. Publicerad 2010-09-17 13:09

LONDON
Nytt riskkapital har väckt världens minsta serieproducerade bil ur dess törnrosasömn. Från sin bas i södra London tänker entusiasten och entreprenören Gary Hillman se till att den skratt­retande lilla Peel 50 gör stort avtryck i världen. DI Weekend har förstås gjort en liten provkörning.

Peel 50 tillverkades på 1960-talet på Isle of Man. Den trehjuliga bilens mått – 134 centimeter lång, 99 centimeter bred och en vikt på knappt 60 kilo – gör att den platsar i Guinness ­rekordbok. Topphastigheten uppmättes till 61 km/tim och bränslenåla Peel drog endast 2,8 liter per 100 km, eller som någon så fyndigt uttryckt det: ”Nästan billigare än att gå”.

Annons:

Totalt tillverkades ett femtiotal bilar varav ett tjugotal fortfarande finns kvar.

Efterföljaren Trident hade en tjusig treudd på motorhuven och osannolikt nog plats för två personer under plexiglastaket. Det fordonet såg ut som ett tefat i ett Blixt Gordon-avsnitt och riktade sig till unga par.

Säljsuccén uteblev. Produktionen gjorde halt vid ett sjuttiotal exemplar. De som trots allt köpte har sett fantastiska värdestegringar. I original­utfö­ran­de kostade den 199 pund, 2.200 kronor. I dag säljs de för över 1 miljon kronor på auktion.

Nya versionen av Peel 50 är inget man tar till Prisextra för att storhandla. Att kläm­ma sig in i en är emellertid lite som att sätta sig i en kundvagn. Till att börja med krävs gymnastiska färdigheter. Att bara svänga in rumpan och sjunka ned i sätet går inte – då fast­nar knäet i ratten så att man tvingas resa sig igen och börja om.

Ett älgkliv in med högerbenet först, förbi ratten, fungerar bättre även om det varken känns eller ser särskilt graciöst ut.

Med bildörren (det finns bara en) stängd är den omedelbara känslan att man krupit in i en tjock-tv och tittar ut genom bildrutan som en rollfigur i en komediserie. Jag har svårt att hålla mig för skratt, och det har för den delen alla jag möter på gatan också.

Min Peel hinner bara rulla några meter innan en mamma med barnvagn tappar hakan och bör­jar famla efter mobilen för att ta bilder. En äldre kvinna som kommer hasande med mat­kassar hejdar sig mitt i steget och börjar fnittra. Snickare på en byggarbetsplats blir nyfikna som barn och smiter ut för att fråga vad den kostar.

Inredningen är, försiktigt uttryckt, påver och att kalla instrumenteringen spartansk är ingen överdrift. Hastighetsmätare saknas till exempel, och det finns varken växelspak eller bromspedal.

I ärlig­hetens namn är det här en nygammal ­modell, så bensinmotorn är utbytt mot eldrift.

När man gasar på känns det som att skaka i väg i en radiobil på Gröna Lund, med den avgörande skillnaden att i den här vill man absolut inte krocka.

I vanlig trafik är Peel rätt läskig att köra. Eftersom det här exemplaret saknar sido­spegel snurrar mitt huvud som en ugg­las för att hålla koll på andra fordon.

En Peel bör rattas varligt. Hjulen, två fram och ett bak, skulle lika väl kunna sitta på en skottkärra, och en kraftig u-sväng i hög hastighet slutar ­garan­terat med att hela ekipaget välter.

Bilen svarar snabbt på gaspedalen och så fort man släpper efter med högerfoten stannar den ­lydigt, ungefär som en golfbil. Topphastigheten är blygsamma 16 km/tim, men den är oerhört praktisk. Man behöver till exempel inte oroa sig över att inte hitta någon parkering, för i värsta fall går bilen att ta med sig in på jobbet.

”Visst är den fin?” säger Gary Hillman med ett leende som skulle kunna sitta på en tioåring som stolt visar upp sin senaste leksak.

Han driver egentligen en byggfirma, men är också en hängiven samlare och äger sedan några år rättigheterna till varumärket Peel. Till en början var det mest ett roligt fritidsintresse – han har ­redan Storbritanniens största samling av tramp­bilar i sitt garage, plus de mest galna varianter av bilar – en våningssängbil och en biljardbordsbil för att nämna några. Hans samlar­intresse täcker även jukeboxar och båtar (allt finns att beskåda på mydadstoys.co.uk).

Men nu är det blodigt allvar. Genombrottet kom efter att Gary Hillman och marknadschefen Faizal Kahn varit med i den brittiska versionen av tv-programmet Draknästet, där riskkapitalister grillar upp­sticka­re och ibland köper in sig i deras verksamhet.

Efter en svettig förhandling i strålkastarnas sken fick de tummen upp av kändis­entre­pre­nören James Caan och nära 900.000 kronor i handen. Att just han nappade är kanske inte så förvånande ­eftersom han älskar att lägga pengar på fina ­yachter och snabba bilar. Hans krit­strecks­randiga kapitalisthjärta smälte fullständigt när de rullade in sin Peel 50 i tv-studion (James Caan fick för ­övrigt två Peel­bilar i förhandlingsspelet).

Riskkapitalisten äger nu 30 procent av företaget och hans nätverk är den värdefulla delen av uppgörelsen. I affärsplanen ingår samarbeten med ­andra varumärken.

Man förhandlar redan med flera företag som är intresserade av att göra reklam där Peel 50 kan symbolisera det lägsta ­priset eller ­David mot Goliat, förklarar Gary Hillman.

”Eftersom bilen är så liten kommer den att sättas upp på reklamtavlor – alltså en riktig bil. Den väger ju så lite så det är inga problem.”

Hittills har de tillverkat 50 bilar som snart är slutsålda. Nästa serie blir på ytterligare 50, de väntas vara klara före jul.

Men produktionen ser ut att behöva pumpas upp. Publiciteten i samband med tv-programmet har nämligen öppnat slussarna.

”Vi behöver inte jaga. Det ringer folk hela dagarna. Och jag fick precis ett mejl från en ­an­ställd på norska Think som vill börja jobba hos oss i stället”, säger en snörvlande Faizal Kahn som omöj­ligen har tid att ligga i sjuksängen.

Gary Hillman har också händerna fulla.

”Jag förhandlar med ett amerikanskt bolag som vill köpa 500 stycken. Och så har jag fått förfrågningar från Saudiarabien. En shejk var ­intresserad av att ha dem för att kunna köra i sitt palats, det var tydligen för långt att gå”, berättar han.

Privat kör Gary Hillman en Nissan Navarra som ledigt kan ta en handfull Peel 50 på flaket.

Mikrobilen Peel 50 tillverkas nu i en fabrik ”i norra England”. Gary Hillman vill inte avslöja var. Marknads­förings­mässigt skulle det förstås se bättre ut om produktionen fanns kvar på ön i Irländska sjön.

Prislappen på en nytillverkad Peel 50 visar hela 12.500 pund, eller 140.000 kronor. Det får en att fundera över om det verkligen vore så klokt att slå till.

Å andra sidan – i en Peel 50 finns det ändå inte utrymme för något förnuft.

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:46 % Senaste
NetEnt AB ser. B 6,35 91,25
Millicom International Cellular SDB 3,17 485,00
Kinnevik B 3,02 205,40
SSAB A -8,05 28,10
SSAB B -4,83 24,61
Dometic Group -2,80 53,90
Världsindex
Nikkei 225 0,37% 16 834,84
Hang Seng Index 0,88% 20 576,77
FTSE 100 Index 0,08% 6 270,79
Dax 30 0,13% 10 286,31
CAC 40 0,05% 4 514,74
Dow Jones Industrial Average 0,25% 17 873,22
NASDAQ Composite 0,65% 4 933,51
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Nordea 10 20 3
Ericsson 7 17 4
Nokia 10 4 0
Handelsbanken 0 6 7
Telia Company 5 5 2
Atlas Copco 6 2 2
Lucara Diamond Corp 8 1 0
Evolution Gaming ... 9 0 0
Concentric 6 0 0
Assa Abloy 1 5 0
Tele2 3 3 0
Unibet 3 2 0
Bilia 3 1 0
Medivir 0 4 0
NetEnt 1 3 0
Pandox 0 4 0
Inwido 3 1 0
Spago Nanomedical 0 3 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
SAS 2 1 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt april 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
HMED
9,43
SSAB A
-8,05
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)