close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Saab ska sälja 125.000 bilar för att nå vinst

Uppdaterad 2010-06-04 08:43. Publicerad 2010-06-03 20:23

För att helt säkert nå vinst måste Saab sälja 125.000 bilar. Det säger Saabs ordförande Victor Muller i en intervju med di.se. Tidigare har siktet varit inställt på 100.000. Samtidigt berättar han att Saab Spyker hårdgranskas av storfinansiären Europeiska Investeringsbanken och att hans kompanjon Vladimir Antonov nästa vecka har en rapport klar som uppges rentvå ryssen.

Di.se träffar Victor Muller i samband med Dagens Industris Gasellkonferens i Göteborg. Holländaren kommer traskande längs Göteborgs paradgata Avenyn tillsammans med Saabs vd Jan Åke Jonsson.

Annons:


Han är klädd i mörk kostym, randig skjorta och schackrutig slips. Han bär pilotglasögon och skor med guldspänne.

Saabs ledarduo har en paus i presentationerna av nya modellen 9-5. Journalister från de största marknaderna Sverige, Storbritannien och USA har fått testa framtidshoppet och besöka fabriken i Trollhättan. De har fått se produktionslinjen där splitter nya 9-5:or föds. Budskapet som ska förmedlas är tydligt: Saab lever och har en framtid.

De första recensionerna, som di.se skrev om på torsdagen, har varit positiva. Det har inte passerat obemärkt.

”Reaktionerna
har varit väldigt positiva. Alla älskar den här bilen”, säger Victor Muller på sitt karaktäristiska sätt.


Nederlag finns inte på kartan, han är optimist ut i fingerspetsarna och förefaller hellre bre på i överkant än i underkant. Runt 2.000 förhandsbeställningar ligger och väntar inför butikspremiären den 19 juni. Det är en enorm siffra, tycker Victor Muller.

”Det är ganska fantastiskt med tanke på att det fortfarande inte rullar en enda 9-5:a på vägarna. Så fort bilarna kommer till återförsäljarna kommer försäljningen ta fart”, säger han.

När kommer volymerna?
”Det är mer beroende av vår produktion än vår orderbok. Den är väldigt bra, så vi måste öka produktionen.”

Är det fortfarande de lojala Saabförarna som är den huvudsakliga kundgruppen?
”Vi har 1,5 miljoner Saabförare i världen och 4,5 miljoner människor som har kört Saab. De flesta lämnade oss för att vi inte gjorde de produkter de ville ha eller för att vi hade en 13 år gammal 9-5 eller för att vi inte hade fyrhjulsdrift eller för att vi inte gjorde en cross-over. Det förändras nu. Vi siktar inte ens på nya kunder – bara på kunderna vi har och de vi hade. Inga nya kunder. Jag siktar inte på några 18-åringar. Det är inte så komplicerat. Saabägarna är de mest lojala bilägarna av alla”, säger Victor Muller.


Han tror att Saab i år kan sälja 50.000 bilar.

Det var i en intervju med di.se som Saab-ledningen för första gången gav en prognos om när bolaget skulle vara lönsamt. Beskedet, som lämnades av Jan Åke Jonsson den 27 januari och som – om än motvilligt – bekräftades av Victor Muller var 2012, då produktionen väntades nå 100.000 bilar. Nu säger Victor Muller att Saab kan sälja 100.000 bilar redan nästa år. Men för att vara riktigt säker på lönsamhet ska siffrorna upp till 125.000.
 
Så ni behöver sälja 125.000 bilar för att bli lönsamma?

”Vi trycker ned vår break even-punkt allt mer. Vi når break even något över 100.000 enheter. Nästa år är det under 100.000 enheter. Så nästa år ska vi ha positivt kassaflöde. Men inte vinst. 2012 når vi vinst. Med 125.000 sålda bilar levererar vi helt klart svarta siffror”, säger Victor Muller.


Den finansiella oron i Europa rubbar inte hans tro. Det är stater som har problem, i mindre grad konsumenter, slår han fast. Och att kronan stärks gynnar Saab, säger han. Bolaget har stora inkomster i dollar och pund, men små kostnader i dessa valutor. Samtidigt har Saab stora kostnader i euro, då mycket av inköpen görs från GM i Tyskland. Han säger sig nu vara mycket tryggare på att Saab kan nå vinst än vad han var i början av året.

”Vi är tre månader in i verksamheten. I går avslutade vi planen för de första 100 dagarna. Den 22 mars startade vi produktionen, vi har gjort en världsturné för att återinföra förtroendet i handlarnätet, har lanserat 9-5 och löst finansiering med GMAC. Vi har jobbat som galna för att få bolaget på fötter. Det har fungerat väldigt väl de första hundra dagarna. Nu är vi inne i den nästa 100-dagarsperioden och har en ny lista.”


Om Spyker har en lista för de närmaste 100 dagarna lär ytterligare en betalning till Saabs förra ägare GM finnas på den.
Sportbilsföretget ska senast den 15 juli betala 24 miljoner dollar, 188 Mkr. Enligt Victor Muller är medlen på plats för utbetalningen.

”De får pengarna senast den 15 juli”, försäkrar han.


Finansieringen löses med hjälp av Spykers övertagande av återförsäljarbolaget i Storbritannien.

”Vi har just köpt Saab Storbritannien. Där finns kapitalöverskott, som inte behövs där. Vi kommer att använda de pengarna”, säger Victor Muller.


Lösningen har lett till viss uppmärksamhet eftersom Victor Muller lovat att inte använda pengar ur Saabs kassa förvärvet. Men Spykerchefen anser att Saab Sverige och Saab Storbritannien är två helt separata bolag utan någon koncernkoppling.EIB:s lån på 400 miljoner euro betalas ut portionsvis under 2010 och 2011, men de ska användas till Saabs utvecklingsverksamhet, inte för att betala GM.

”Vi kan inte använda en penny av de pengarna. Och det kommer vi inte att göra. Varje månad kommer de och kontrollerar Saabs räkenskaper för att se om vi sköter oss. Varje penny som vi spenderar granskas noggrant”, säger Victor Muller.

Den långe holländaren röner stort intresse. Att Gasellträffen slår besöksrekord lär till stor del tillskrivas svenskarnas nyfikenhet på mannen som kallas Saabs frälsare, "Victory Victor".


Stämningen blir närmast elektrisk när dagens moderator, DI:s reporter Gerhard Larsson, pressar Victor Muller på information om hans ryska affärspartner Vladimir Antonov. Holländaren fick köpa ut bankiren – GM ville inte att han skulle finnas med bland Saabköparna, enligt uppgift på grund av misstankar om att ryssen hade kopplingar till brottslighet. Detta har Vladimir Antonov förnekat bestämt. Och nu har en grupp före detta FBI-experter på pengatvätt sammanställt en rapport som ska rentvå honom.

”Rapporten slutförs nästa vecka, han lämnar den till de som önskar. Du kan inte ana hur han som bankir tagit skadad av anklagelserna. Jag vet inte vad följden blir, men jag går i god för honom. Det är sorgligt att han inte kunde vara med på detta”, säger Victor Muller.


GM kommer att få tillgång till rapporten, enligt Saabs ordförande.

”Killen är bara 35 år, hur mycket trubbel kan han skapa?”


Hur som helst är Saab Spyker inte beroende av pengar från Vladimir Antonov, säger Victor Muller nu märkbart irriterad.

”Affärsplanen är finansierad fullt ut. Vi behöver inga pengar”, slår han fast.

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)