close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

BP:s vd till svars i kongressen

Publicerad 2010-06-17 15:21

BP:s aktiekurs steg kraftigt under den inledande handeln på Londonbörsen, efter gårdagens besked att bolaget avsätter 20 miljarder dollar för att täcka kostnaderna för oljekatastrofen och ställer in aktieutdelningarna under resten av året. Efter knappt en halvtimmes handel hade kursen gått upp med 6,0 procent till 357,1 pence.

I går var det BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg som var i hetluften vid mötet med president Barack Obama i Vita huset i går. De vill ha besked om hur explosionen på oljeplattformen den 20 april kunde ske, och hur konsekvenserna kunde bli så katastrofala.

Annons:

Senare i dag ska BP-chefen Tony Hayward frågas ut i kongressen. Han kommer då att hävda att det ännu är för tidigt att slå fast orsaken till det katastrofala oljeutsläppet i Mexikanska golfen, enligt en skriftlig redogörelse.

"Sanningen är att detta är en mycket komplicerad olycka, orsakad av en tidigare aldrig skådad kombination av fel. Ett antal företag är inblandade, däribland BP, och det är helt enkelt för tidigt att förstå orsaken", heter det i utkastet.

BP:s egen utredning inriktas på fel i sju viktiga säkerhetsmekanismer, kommer Hayward att säga, följt av en detaljerad redogörelse.

Han tänker också lova att BP ska göra rätt för sig, både sanera oljeskador och ersätta de drabbade. Och bolaget ska göra allt som står i dess makt för att förhindra en liknande olycka i framtiden.

 

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)