close
Tillbaka

Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Krogtoppen

25 möjliga 0 poäng av

 1. Mat: 0 (av möjliga 10)

  Service: 0 (av möjliga 5)

  Prisvärt: 0 (av möjliga 5)

  Miljö: 0 (av möjliga 5)

 2. Pris varmrätt:

  Antal platser: 0

  Öppettider:

  Köksmästare:

  Adress:

  Telefon:

  Hemsida:

  Tidigare testad:

Krog: Konstfullt på både fat och vägg

Uppdaterad 2010-05-22 15:59. Publicerad 2010-05-21 09:25

DI WEEKEND: Redan i lobbyn förstår vi att besöket på Linnéa Art Restaurant i Göteborg blir en upplevelse utöver det vanliga. Här handlar det inte bara om mat och dryck – hela ­restaurangen är full av spännande – och ibland provocerande – modern glaskonst. Plus klassiskt vackra bruksglas, bestick och porslin på borden.

Vi studerar matsedeln till ett glas Lanson i lobbybaren vid den blåaste vägg vi sett, med stora böjda illgröna och orange glasflaskor på en hylla. Vridna fioler i fönstren och mönstrade glasbord i alla upptänkliga blå nyanser med inlagda skuggformationer påminner om spanjoren Salvador DalÍs surrealistiska värld.

Annons:

Matvalet är ganska lätt. Vi faller ­direkt för sjurättersmenyn, där framför allt ­ank­lever med havtorn och kvittenäpple, kungskrabba med saffran och fänkål och torsk med morot och ostron lockar.

Restaurant Linnéa, som brann för två år sedan, är totalt ombyggd. Den ingår nu i affärsmannen Torsten Janssons ­imperium och har därigenom en koppling till Orrefors Kosta Boda-gruppen, vars glaskonstnärer har svarat för utsmyckningen av lokalerna.

Det är Orrefors Kosta Boda-produkter nästan överallt.

Den förre ägaren och nuvarande köksmästaren Bengt ­Sjöström ­ansvarar för arbetet i köket.

På väg in i fine dining-matsalen passerar vi en skjutdörr i glas av Ulrika Hydman-Vallien utsmyckad med bilder på färgglada clowner och andra cirkusartister.

Glasdörren är dekorerad med en bild av en man i svart hatt klädd i starkt gröna kläder, tillsammans med en blåklädd kvinna med gult hår och två orange och svarta ­ormar med långa giftiga tungor längs ­benen och några snapsglas intill. Fantasifullt och färggrant, men frågan är hur det påverkar matsmältningen.

Vi får ett fönsterbord tätt intill en ­glas­skulptur som föreställer en kvinna i lila som sträcker ut sina illröda händer med långa vassa naglar mot oss. Mitt emot hänger en jättetavla med en lysande dödskalle omgiven av päron, vindruvor och rosor.

Personalen är uppmärksam och fyller på vattenglasen när det behövs. Varma tomatbröd, saffransbröd och knäcke bärs in på gråsvarta stenplattor med högklassigt smör från Vallmobackens mejeri i Norsesund utanför Alingsås.

Sjurättersmenyn börjar lysande med en anklever, len som en smekning, lindad i persilja med äpplestavar och havtorn. Torsken kommer in på en bädd av ostronskum och får oss på ännu bättre humör. Den vackraste rätten är kungskrabban med pilgrimsmussla och en gelé som breder ut sig som en nedgående röd sol.

Vi dricker de rekommenderade vinerna i vinpaketet där en riesling trocken från det tyska vinhuset Keller passar bra till ­ank­levern.

Bengt Sjöström går runt och berättar för gästerna om idén med nya Linnéa och den jobbiga tvåårsperioden efter branden. Då arbetade han för Torsten Janssons nya ­hotellsatsning i Kosta Boda. Samarbetet ­resulterade i både glashotellet Kosta Boda och en satsning på restauranger inredda med glaskonst där Linnéa är först.

Bland gästerna märks affärsmän som Roger Holtback, som en gång var vd för Volvo PV, Kurt Eliasson, vd för allmännyttans Sabo, och ett sällskap med präster från Svenska kyrkan.

Nya Linnéa väcker intresse hos många kategorier av representationsätande göteborgare, men också hos ­Borås­företaget Sagaform som ingår i Torsten Janssons New Wave. Vid ett av DI Weekends besök har Sagaform en personalmiddag på Linnéa.

En höjdpunkt vid ett annat tillfälle är det läckra tilltugg som serveras på en stenplatta till ett glas champagne, Claude Cazal, under en kort måltid i baren. En härlig anklever på brioche, löjrom av bästa kvalitet tillsammans med lufttorkad skinka och några skivor spansk korv.

Restaurant Linnéa är tillbaka med bästa kvalitet på maten och en inredning som måste vara en av de mest spännande hos svenska restauranger i dag.

Di Weekend Hotell weekendhotell@di.se

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
					

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					 

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Putin borde skrämma mer

Analys Har marknaden underskattat hotet från Ryssland?

Annons:
Annons:
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
multiQ International 16,67 0,77
Consilium 9,81 51,50
Nordic Mines 6,25 0,09
Midsona A -7,61 32,80
Stockwik Förvaltning -7,14 0,03
Fenix Outdoor International B -4,23 340,00
Dagens rapporter
Inget resultat
Fler världsindex
Nikkei 225 -0,23% 15 424,59
Hang Seng Index 0,00% 24 742,06
FTSE 100 Index 0,20% 6 819,75
Frankfurt, DAX 30 0,08% 9 470,17
Paris, CAC 40 0,34% 4 381,04
Dow Jones Industrial Average 0,11% 17 098,45
NASDAQ Composite 0,50% 4 580,27
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Tele2 3 11 4
Ericsson 8 6 2
TeliaSonera 4 9 2
Nordea 5 5 2
Tieto 6 3 0
Nokia 4 2 1
Net Entertainment 5 1 0
Addtech 3 1 0
Cavotec SA 1 2 1
Semafo Inc. 1 2 0
Lucara Diamond Corp 2 1 0
Betsson 2 1 0
BioInvent 0 3 0
HiQ 2 1 0
Medivir 1 0 2
Cybercom Group 1 2 0
Oniva Online Grou... 0 3 0
Hexatronic Scandi... 0 3 0
North Chemical 0 3 0
PledPharma 0 3 0
Telegram

Dagens industri | 113 90 Stockholm | 08-573 650 00 | dise@di.se © di.se | Ansvarig utgivare: Peter Fellman | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)