close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Di.se-panelen: Fortsatt starkt Sverige 2011

Uppdaterad 2010-12-31 09:45. Publicerad 2010-12-28 08:50

Sverigekonjunkturen fortsätter uppåt och jobben blir fler. Men räntehöjningarna börjar svida i många plånböcker under 2011, påpekar di.se:s nyårspanel.

Tomas Pousette, SBAB:s chefsekonom, har di.se-panelens mest försiktiga prognos för 2011 års svenska BNP tillväxt, 3,1 procent.

Annons:
Di.se:s nyårspanel 2011
Annika Winsth, chefsekonom, Nordea
Jan Häggström, chefsekonom, Handelsbanken
Tomas Pousette, chefsekonom, SBAB
Marie Giertz, chefsekonom, Länsförsäkringar

”Effekten av styrräntehöjningar på hushållens räntebetalningar är väldigt mycket snabbare nu än vad den var för 10 år sedan”, säger Tomas Pousette.

Riksbanken flaggar tydligt för att en hel rad räntehöjningar väntar det kommande året.

Bostadslånen är större och tagna till rörlig ränta i större utsträckning än någonsin tidigare. Ett antal hundralappar i konsumtionsutrymme ryker för varje räntehöjning i många svenska hem.

Däremot fortsätter arbetsmarknaden och exporten att gå åt rätt håll även om tillväxttakten dämpas, påpekar Tomas Pousette.

Sverigeprognoser BNP-tillväxt, di.se-panelen
% 2011 2012
Jan Häggström, SHB 3,4 2,6
Annika Winsth, Nordea "drygt 4" 3
Marie Giertz, Länsförsäkringar 4 "omkring 3"
Tomas Pousette, SBAB 3,1 3

Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken, tror på något högre tillväxt 2011 än Tomas Pousette.

”Sverige kommer att fortsätta sticka ut som en stark ekonomi i Europa”, säger Jan Häggström.

Han spår att nya jobb fortsätter att komma i hög takt och att det dessutom märks i kraftigare löneökningar jämfört med 2010, som var magert på den fronten.

”Vi är redan på väg in i en bristsituation i byggsektorn. Där kommer det att bli mycket fler jobb. Jag tror också på tjänstesektorn”, fortsätter han.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth har di.se-panelens muntraste BNP-prognos, ”drygt 4” procents tillväxt 2011.

”På kort sikt ser det riktigt bra ut för hushållen. Vi har en prognos om 2 procents sysselsättningsökning nästa år. Det är en bra fart, även om exporttillväxten är ett frågetecken”, säger Annika Winsth, som.

Men en ökning av antalet arbetssökande, inte minst bland unga, gör att arbetslösheten fram till slutet av 2012 inte sjunker lägre än till 6,5 procent, bedömer Nordea. Det vill säga bara en procentenhet lägre än den ungefärliga arbetslösheten 7,5 procent i december 2010.

Företagen signalerar ökad framtidstro och att investeringarna tar ordentlig fart under 2011, enligt Annika Winsth.

”När jag träffar företagskunder så är de positiva och det finns en optimism hos dem som är ganska imponerande”, säger hon.

Marie Giertz, Länsförsäkringars chefsekonom, ser även hon riktigt stark tillväxt och att tidigare uppdämda företagsinvesteringar lossnar 2011.

”Men det finns också några faktorer som bromsar. De väntade räntehöjningarna kan mana till en viss försiktighet i konsumtionen och en starkare krona hämmar exporten på marginalen”, säger Marie Giertz.

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×
Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)