close
Tillbaka

Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Krogtoppen

25 möjliga 0 poäng av

  1. Mat: 0 (av möjliga 10)

    Service: 0 (av möjliga 5)

    Prisvärt: 0 (av möjliga 5)

    Miljö: 0 (av möjliga 5)

  2. Pris varmrätt:

    Antal platser: 0

    Öppettider:

    Köksmästare:

    Adress:

    Telefon:

    Hemsida:

    Tidigare testad:

Magnifik mat i Mathias matsal

Uppdaterad 2009-11-28 20:06. Publicerad 2009-11-28 20:05

DI Weekend: Det svåraste när DI Weekend testar Mathias Dahlgren Matsalen är att få bord. Stockholms dyraste och mest exklusiva restaurang, nu med två stjärnor i den franska krogbibeln Guide Michelin, är fullbokad nästan jämt.
Annons:
Det säger något om lågkonjunkturen 2009. Det säger också något om den välförtjänta uppmärksamhet som Mathias Dahlgren restaurang röner.

Matbaren, till vänster
om entrén, är det något mer informella av hans båda etablissemang i Grand Hôtel. Matsalen till höger andas all den lyx man förväntar sig av en restaurang i internationell toppklass.

Matfilosofin är densamma
i båda köken. Dagsfärska, närproducerade råvaror står i fokus i det som Mathias Dahlgren kallar "det naturliga köket".

Det som skiljer
restaurangerna åt är den perfektion som präglar måltidsupplevelsen i Matsalen. För att betona det högtidliga är entrén alltid stängd. På angivet klockslag slussas vi in i matkatedralen av en stab servitörer. Fyra små aptitretare på temat rökt, rimmat, inlagt och torkat anländer omgående.

Det som lyfter denna väldigt fina inledning är emellertid skålen med lantchips. Över dessa grovrivs gotländsk tryffel, elegant och generöst. Till detta är ett glas av den fylliga champagnen Bruno Paillard en självklarhet.

Två menyer på
åtta respektive fem rätter utan överlappningar erbjuds, plus en ytterst begränsad à la carte (en förrätt i två versioner och två huvudrätter).

Mathias Dahlgren arbetar
med vågade smakkombinationer. Svensk hummer paras med den tämligen enkla fisken sej, dock rimmad. Serverad med gurka, avokado och grapefrukt blir rätten en frisk fläkt från västerhavet.

När havskräfta möter
landbackens griskind i en modern version av surf ’n’ turf låter Mathias Dahlgren olika typer av sälta spela ihop. Renlärigt nordisk är stjärnkocken emellertid inte, havskräftan och griskinden utmanas av en guacamole med ett stänk tabasco.

Ett annat spännande
geografiskt möte är när vild torsk serveras med en skogssvampsemulsion, stekt tomat och gröna ärtor. Det är en fiskrätt som etsar sig fast i matminnet som en skogspromenad snarare än som ett brusande hav. En ovanligt stor, rik och fyllig pinot noir från producenten Felton Road, en biodynamisk odlare på Nya Zeeland, serveras till. Vinet är från toppåret 2007.

Mathias Dahlgren använder
också temperaturer som smakeffekt. Pumpan i den stora menyn är inget mindre än en sensation. Pumpakrämen i botten är varm och mjölkskummet på toppen kallt. Fram träder klara och rena smaker av pumpa, tryffel, parmesan och inte minst mandel, som framhävs av brynt smör.

Ett avväpnande inslag
i denna lite strama och seriösa måltid är den kub av surdegsbröd fylld med smält ost som serveras på björkved. Det lilla papper som täpper till brödkuben i botten fastnar på vedklabben och plötsligt finner vi oss spilla och kladda med osten. Vi är inte de första som hamnat i denna prekära situation upplyser serveringen, och incidenten fungerar som något av en stämningshöjare.

Det mousserande vinet
gjort på björksav från Storsjöbygden i Jämtland, som serveras till, är snarast kuriosa. Och med både slottslager och porter devalveras onekligen det stora dryckespaketet. Sex av åtta drycker i paketet hittar vi på internet och kan konstatera att Mathias Dahlgren tar hutlöst betalt. Det kostar honom en poäng i kategorin prisvärt.

Målsättningen när Mathias
Dahlgren öppnade 2007 var att skapa en av Europas bästa restauranger. Den målsättningen är på väg att infrias.

När det gäller
Michelinstjärnorna kommer vi att tänka på den gamla sportramsan: Ettan kom, tvåan kom, trean kommer så småningom...

FOTNOT. När DI
Weekend testade nyöppnade Mathias Dahlgren 2007 betraktades Matbaren och Matsalen som en restaurang. Därefter har etablissemangen fått en tydligare individuell profil, med olika kök. Vi bedömer dem därför hädanefter var för sig.

di.se dise@di.se

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
					

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					  

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
I dag 5,86 Pkt
2014-08-22 09:00 - 17:30
INX 0,29% 1 992,37

S&P 500

0,29%

Skapad 2014-08-21

Ny topp i USA

WALL STREET. Stark statistik lyfte det bredaste indexet till nytt all-time-high. (1)

I dag 60,36 Pkt
2014-08-22 09:00 - 17:30
DJI 0,36% 17 039,49

Dow Jones Industrial Average

0,36%

Skapad 2014-08-21

Banken lyfter

USA-BÖRSER: Stabiliseras efter svajig start. Bankjätten stiger trots rekordböter.

Annons:
I dag 3,25 Pkt
2014-08-22 09:00 - 17:30
OMXSPI 0,73% 447,16

OMXSPI

0,73%

Skapad 2014-08-21

Getinge stack

BÖRSEN. USA-siffror fick börsen att klättra, med Getinge i topp. (5)

USA-börser: Svajig start Europabörser: Banken rusade 11,3 procent

Annons:
Annons:
Annons:

Intensiv börshöst

Analys Klen tillväxt i Europa och tilltagande oro för Ukraina avgörande för börsen i höst.

Annons:
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Doro 12,27 31,10
Björn Borg 11,65 23,00
Stockwik Förvaltning 7,69 0,03
Karolinska Development B -13,95 18,50
VBG Group B -9,06 125,50
Nordic Mines -7,41 0,10
Dagens rapporter
Inget resultat
Fler världsindex
Nikkei 225 0,13% 15 605,72
Hang Seng Index 0,46% 25 109,53
FTSE 100 Index 0,33% 6 777,66
Frankfurt, DAX 30 0,93% 9 401,53
Paris, CAC 40 1,23% 4 292,93
Dow Jones Industrial Average 0,36% 17 039,49
NASDAQ Composite 0,12% 4 532,10
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Tele2 3 11 4
Ericsson 8 6 2
TeliaSonera 4 9 2
Nordea 6 5 0
Tieto 6 3 0
Nokia 4 2 1
Net Entertainment 5 1 0
Medivir 3 0 2
Addtech 3 1 0
Cavotec SA 1 2 1
Semafo Inc. 1 2 0
Lucara Diamond Corp 2 1 0
Betsson 2 1 0
BioInvent 0 3 0
HiQ 2 1 0
Cybercom Group 1 2 0
INVISIO Communica... 0 3 0
Hexatronic Scandi... 0 3 0
North Chemical 0 3 0
PledPharma 0 3 0
Telegram

Dagens industri | 113 90 Stockholm | 08-573 650 00 | dise@di.se © di.se | Ansvarig utgivare: Peter Fellman | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)