close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Kinas ekonomi väntas dyka efter OS

Uppdaterad 2008-08-21 11:33. Publicerad 2008-08-21 10:13

PEKING. I många år har Kinas ekonomi rusat fram som ett frustande expresståg. Men experter TT talat med tror att en djup svacka i tillväxttakten väntar efter OS.
Annons:
Kinas ekonomi
Åren 1978-2006 blev Kinas bruttonationalprodukt (BNP) nära 58 gånger större. Kinas BNP var 2.683 miljarder dollar (motsvarande 17.000 miljarder kronor) 2006. Samma år var Sveriges BNP cirka 2 838 miljarder kronor.
Tillväxten i den kinesiska ekonomin 2006 var 10,7 procent. Exportens andel av BNP var 36 procent.
Viktigaste näringar i den kinesiska ekonomin är järn och stål, kol, kemi, verkstadsprodukter, kläder och textil, hemelektronik, bygg, transport och detaljhandel.
Den svenska exporten till Kina var värd 20,8 miljarder kronor 2006. Importen från Kina var värd 36,1 miljarder kronor.
Källor: Svenska utrikesdepartementet, Kinesiska regeringens statistikbyrå. (TT)
"Jag tror att det kommer en ganska djup svacka, som inleds i höst och som kanske håller i sig i ett par-tre år. Det kommer att bli tufft för Kina", säger Lei Chengyao, professor vid det ansedda Renmin-universitetet i Peking, till TT.

I flera år har Kinas ekonomi avnjutit en årlig tillväxttakt på kring 10 procent. I viss mån har yran inför OS i Peking bidragit, inte minst i stora infrastruktursatsningar på spårvägar, vägar, arenor och turistanläggningar.

Men Lei påpekar att trots att OS-satsningarna i rena summor är enorma, är de bara en mycket liten del av världens fjärde största — och i volymer mest snabbväxande — ekonomi.

"OS är också bara en tillfällig engångshändelse, som inte har så stor effekt på Kinas ekonomi i stort. Det är mer ekonomin som påverkar OS, inte OS som påverkar ekonomin."

Lei Chengyao tror att Kina de närmaste åren får nöja sig med en BNP-tillväxt på cirka 5 procent. Men orsaken är alltså inte en baksmälla efter OS, utan helt andra faktorer.

Världsekonomin och internationella konjunkturer i stort, med höga energi- och matpriser samt osäkerhet och fall på aktie- och valutamarknaderna, är långt viktigare frågor för det kinesiska finansministeriet än OS.

"I höst kommer effekterna i världsekonomin att synas mer och mer tydligt. Andra länder tvingas anpassa sina ekonomier till det, och det kommer också påverka Kina. Hur stort Kinas fall blir beror delvis på övriga världen", säger Lei.

OS, Kina, ekonomi, tillväxt, sackar Han tror dock att Kina skulle bli ännu mer sargat om inte ekonomin varit så statsreglerad som den faktiskt är. Kinesiska staten har enorma summor i kassakistorna, inte minst i reserven av utländsk valuta - och mat- och elpriser sätts av regimen.

"Dessutom kommer investeringsefterfrågan, även från utländska investerare, också att vara fortsatt hög. Det beror delvis också på att ekonomin är reglerad av regeringen, vilket kan uppfattas som mera tryggt", säger Lei Chengyao.

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×
Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)