ANNONS:
Till Di.se
Start Analys Analys

Richard Bråse: Chickenrace i Scandi Standard

Scandi Standard är det bolag på Stockholmsbörsen där insynspersoner nettosålt för störst belopp senaste tre månaderna.
Det ökar knappast aptiten för kycklingaktien.

Vid börsintroduktionen 2014 såldes Scandi Standard in som ett konjunkturstabilt bolag med uppdämd marknadspotential i Sverige. Eftersom svenskar äter mindre kyckling per person än vad man gör i andra europeiska länder fanns det kraft att växa organiskt, lyder resonemanget.

Matsedlar är kulturellt trögrörliga, men under de senaste tre åren har faktiskt förbrukningen av matfågel ökat på bolagets viktigaste marknad med 1,1 kilo per person, eller med 5 procent årligen, visar statistik från Jordbruksverket.

Ett mer svårsmält argument för aktien har handlat om värderingspotentialen, där dagligvarujättar som Axfood och Ica handlas till betydligt högre multiplar.

Jämförelsen blundar för att det är stora skillnader i styrkeförhållanden och positionering i värdekedjan mellan företagen. Tre år efter börsdebuten har det blivit tydligt att nämnaren i Scandi Standards framåtblickande vinstmultiplar tenderat att falla skarpt och att värderingen därmed varit skönmålad.

För 2015 blev rörelseresultatet till slut 25 procent lägre än vad analytikerna räknade med i början av räkenskapsåret. Förra året var ännu värre när vinsten till slut blev 32 procent lägre. Under de senaste tolv månaderna har vinstförväntningarna skruvats ner med 25 procent på 2017 års rörelseresultat. Trots stigande kycklingkonsumtion i Sverige har bolagets justerade rörelseresultat fallit varje år sedan 2013.

Börstillvaron har handlat om fallande marginaler, fågelinfluensa och insiderförsäljningar. I fredags förra veckan meddelade bolaget att vd Leif Bergvall Hansen och den operative chefen Per Alan Jensen sålt aktier för nästan 10 Mkr. Enligt Holdings är Scandi Standard det bolag där insynspersoner nettosålt mest senaste månaderna.

Det inger inte förtroende. Framförallt inte mot bakgrund av att bolaget precis genomfört ett stort förvärv av Manor Farm. Scandi Standard betalar 7,2 gånger rörelseresultatet före av- och nedskrivningar för Irlands ledande kycklingföretag och affären ökar bolagets omsättning med 25 procent.

Öresund är största ägare, efter att ha gått i motsatt riktning och köpt den till synes lågvärderade aktien. Scandi Standard handlas till p/e 11,3 på nästa års förväntade vinst, baserat på DNB och Carnegies prognos.

Skuldsättningen är dock hög och långt över målet om maximalt 2,5 gånger ebitda. Med insiderförsäljningarna i färskt minne blir kanske även 2018 ett år med nedjusterade vinster och stigande p/e-tal av fel anledning för Scandi Standard.

Tyck till