ANNONS:
Till Di.se
Start Analys Analys

Magnus Dagel: Skanska-chefens främsta merit

  • Foto: TT/Montage

Börsen tog beskedet att Johan Karlström lämnar vd-posten i Skanska vid stämman i april i vår med ro. Aktien föll en halv procent i den inledande handeln på onsdagen. Det tyder på att beskedet i grunden var rätt väntat. 

Johan Karlström tillträdde i april 2008 mitt i brinnande finanskris och kommer alltså att ha suttit på posten i exakt tio år i vår. Skanska har problem med lönsamheten i USA men annars kunde inte marknaden ha varit annorlunda än när han tillträdde 2008. Nu är byggmarknaden stark på de flesta av Skanskas regioner där det till och med finns överhettningstendenser som på bostadsmarknaden i flera regioner i Sverige.

Sedan Karlström tog över har aktien gått upp 152 procent inklusive återinvesterade utdelningar jämfört med Stockholmsbörsens 145 procent. Det är trots att Skanska varit en av de sämsta storbolagsaktierna sedan årsskiftet med en nedgång på 16 procent.

Trots kurstappet sedan årsskiftet har Skanska också spöat de flesta av konkurrenterna sedan april 2008. NCC har gått bättre med 223 procent men JM är sämre på 122 procent och likaså Peab på 111 procent.

Den svaga lönsamheten inom infrastrukturdelen i USA det senaste året är den tydligaste plumpen i Karlströms protokoll. Överlag har han gjort ett bra jobb i Skanska vilket också lyser igenom i kursutvecklingen.

Två tunga meriter är att han lyft bostadsdelen och den kommersiella fastighetsutvecklingen till höga nivåer. Bostadsdelen var i bedrövligt skick för tio års sedan med dålig struktur och dålig lönsamhet medan den nu har en av branschens högsta lönsamhet och god tillväxt.

Den främsta meriten är dock att Karlström har förfinat ett kretslopp i Skanska. Bolaget kan använda förskottsbetalningar inom byggdelen till investeringar i egna fastigheter och infrastruktur som sedan säljs med ofta mycket god förtjänst. Samtidigt används det egna byggbolaget att bygga projekten och man tjänar pengar i två led. Vinsterna delas ut och investeras i fler projekt. Ett kretslopp.

Upplägget sänker risken i bolaget och har uppenbarligen uppskattats av marknaden. Den vd som får ta över stafettpinnen efter Karlström får förfina modellen vidare och får samtidigt den tuffa uppgiften att stärka lönsamheten på den mycket viktiga USA-marknaden.

Tyck till